Forstå Dobbelt Væsentlighedsanalyse

Forstå Dobbelt Væsentlighedsanalyse

I en verden, hvor bæredygtighed og ansvarlighed er blevet nøgleord for virksomheder, er det afgørende at have styr på, hvordan man bedst muligt kan rapportere om sin indsats. Her kommer konceptet “dobbelt væsentlighedsanalyse” ind i billedet. Men hvad betyder det egentlig, og hvorfor er det så vigtigt?

Hvad er dobbelt væsentlighed?

Dobbelt væsentlighed er et begreb, der beskriver, hvilke miljømæssige, sociale eller governance-relaterede emner der har en væsentlig indvirkning på virksomhedens forretning, og samtidig hvilke emner virksomheden har en væsentlig indvirkning på [2]. Med andre ord skal en virksomhed rapportere både om, hvordan dens forretning påvirkes af bæredygtighedsspørgsmål (‘udefra og ind’), og hvordan dens aktiviteter påvirker mennesker og miljø (‘indefra og ud’), hvor de anses for ‘væsentlige’ [1].

Dobbelt væsentlighed tager altså begrebet væsentlighed inden for bæredygtighedsrapportering et skridt videre. Det hjælper virksomheder med at opnå en mere komplet forståelse af organisationen, dens aktiviteter og dens rolle i en bredere sammenhæng [1].

Finansiel væsentlighed vs. Påvirkningsvæsentlighed

Dobbelt væsentlighed består af to dimensioner: Finansiel væsentlighed og Påvirkningsvæsentlighed [1].

Finansiel væsentlighed handler om, hvilke tendenser, risici og muligheder i samfundet der kan påvirke virksomhedens økonomi væsentligt. Her skal man overveje [1]:

  • Hvordan påvirker klimaforandringer virksomhedens forretningsmodel, drift, værdikæde mv.?
  • Hvordan påvirker sociale forhold som arbejdsforhold, menneskerettigheder mv. virksomhedens omdømme og konkurrenceevne?

Påvirkningsvæsentlighed derimod fokuserer på virksomhedens væsentlige indvirkning på omverdenen. Her skal man spørge sig selv [1]:

  • Hvordan påvirker virksomhedens aktiviteter klimaet og miljøet?
  • Hvordan påvirker virksomheden menneskers liv og rettigheder, både positivt og negativt?

Hvorfor er dobbelt væsentlighedsanalyse vigtig?

At udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse er mere end blot et regelsæt; det er et skridt mod en mere bæredygtig fremtid for virksomheder og samfund [1]. Der er flere grunde til, at det er blevet så vigtigt:

For det første er der stigende krav og forventninger fra investorer, kunder, medarbejdere og andre interessenter om gennemsigtighed og ansvarlighed. Virksomheder forventes i højere grad at bidrage positivt til samfundet og minimere negative påvirkninger [7].

For det andet bliver bæredygtighedsrapportering i stigende grad lovpligtigt. EU har vedtaget Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som stiller krav om dobbelt væsentlighed for store virksomheder [4]. Reglerne forventes at blive indarbejdet i den danske årsregnskabslov i 2024[4].

Endelig kan en grundig dobbelt væsentlighedsanalyse hjælpe virksomheder med at identificere risici og muligheder, forbedre deres processer og skabe værdi på lang sigt [7]. Ved at sætte bæredygtighed og ansvarlighed øverst på dagsordenen kan virksomheder både gavne samfundet og styrke deres egen position.

Sådan laver man en dobbelt væsentlighedsanalyse

Processen med at udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse kan variere, men typisk vil den indeholde følgende trin [6] [7]:

  1. Identificer relevante emner: Kortlæg de bæredygtighedsemner, der potentielt er væsentlige for jeres virksomhed og interessenter. Brug branchespecifikke standarder, benchmarks og input fra interessenter.

  2. Vurder emnernes væsentlighed: Vurder hvert emnes finansielle væsentlighed (udefra-ind) og påvirkningsvæsentlighed (indefra-ud). Overvej sandsynlighed, omfang og alvor af påvirkninger. Inddrag kvantitative data hvor muligt.

  3. Prioriter og vælg fokusområder: Baseret på vurderingen, udvælg de væsentligste emner som jeres fokusområder. Overvej både kort- og langsigtede perspektiver samt sammenhænge mellem emnerne.

  4. Opsæt mål og handlingsplaner: For hvert fokusområde, opsæt konkrete mål og lav handlingsplaner for, hvordan I vil arbejde med området. Sørg for at målene er specifikke, målbare og tidsbestemte.

  5. Indsaml data og monitorer fremskridt: Indsaml relevante data for at kunne måle jeres fremskridt og resultater. Opsæt processer for løbende monitorering og opfølgning [5].

  6. Kommuniker og rapporter: Kommuniker jeres fokusområder, mål og fremskridt til interessenter gennem rapportering, dialog og andre kanaler. Vær transparent omkring både succeser og udfordringer.

En dobbelt væsentlighedsanalyse er ikke en enkeltstående øvelse, men en løbende proces. Væsentlighed kan ændre sig over tid i takt med nye tendenser, risici og interessenters forventninger [6]. Derfor er det vigtigt jævnligt at genbesøge analysen og justere fokus efter behov.

Eksempel på dobbelt væsentlighedsanalyse i praksis

Et godt eksempel på en virksomhed, der har udført en dobbelt væsentlighedsanalyse, er transportvirksomheden ALPI. I deres CSR-rapport for 2022 beskriver de, hvordan de har gennemført en analyse med fokus på temaerne engagement, strategisk transformation, ansvarlig transport og logistik samt bæredygtig drift [3].

Gennem analysen har ALPI identificeret en række væsentlige fokusområder, herunder reduktion af CO2-udledning, omstilling til grønnere transportløsninger, medarbejdertrivsel og -udvikling samt ansvarlig leverandørstyring [3]. For hvert område har de sat konkrete 2025-mål og igangsat initiativer.

Eksempelvis har ALPI et mål om 40% CO2-reduktion på tværs af deres værdikæde i 2025 sammenlignet med 2020. For at nå dette mål arbejder de bl.a. på at gøre alle deres lokationer CO2-neutrale, øge andelen af el- og hybridbiler samt indgå grønne partnerskaber med kunder og samarbejdspartnere [3].

ALPIs eksempel viser, hvordan en dobbelt væsentlighedsanalyse kan omsættes til konkrete mål og handlinger, der bidrager til både virksomhedens og samfundets bæredygtige udvikling.

Konklusion

En dobbelt væsentlighedsanalyse er et vigtigt redskab for virksomheder, der ønsker at tage ansvar og bidrage positivt til samfundet. Ved at forbinde sig med interessenter, identificere relevante rapporteringsemner, vurdere påvirkninger og risici samt udvikle handlingsplaner, kan virksomheder navigere i en kompleks verden og skabe værdi på lang sigt.

Det er en proces, der kræver engagement, ressourcer og løbende opmærksomhed. Men i en tid med stigende forventninger og krav til virksomheders samfundsansvar er det en nødvendig investering. De virksomheder, der formår at integrere dobbelt væsentlighed i deres strategi og drift, vil stå stærkere rustet til fremtidens udfordringer og muligheder.

Kilder:

  1. CSRD Hvad er en dobbelt væsentlighedsanalyse? Læs her
  2. Hvad er en dobbelt væsentlighedsanalyse?
  3. CSR-rapport 2022, ALPI
  4. EU-Kommissionen vedtager de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering
  5. ESG-opgørelse – Sådan indsamler og opgør du dine data
  6. Dobbelt væsentlighedsvurdering – Hvad er det?
  7. Dobbelt væsentlighedsanalyse: Sæt ESG øverst på dagsordenen

 

Citerede links: [1] https://simplysustain.dk/csrd/ [2] https://www.picopublish.dk/baeredygtighedsrapportering/hvad-er-csrd/dobbelt-vaesentlighedsanalyse/ [3] https://www.alpi.dk/media/529087/alpi_csr_rapport_dk-2022.pdf [4] https://www.pwc.dk/da/artikler/2023/08/europaeiske-standarder-for-baeredygtighedsrapportering-vedtaget.html [5] https://virksomhedsguiden.dk/content/temaer/baeredygtig-omstilling/ydelser/esg-opgoerelse-saadan-indsamler-og-opgoer-du-dine-data/7115a9ee-5891-46ac-b655-b9ba9258f7d9/ [6] https://virksomhedsguiden.dk/content/temaer/baeredygtig-omstilling/ydelser/dobbelt-vaesentlighedsvurdering-saadan-kan-du-komme-i-gang/91b2af48-1248-4710-aa35-61b11e2b3f58/ [7] https://changegroup.dk/ydelse/baeredygtighed/dobbelt-vaesentlighedsanalyse/ [8] https://www.rismasystems.com/da/ressourcer/artikler/hvad-er-double-materiality [9] https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig/virksomhedsregler-og-varktojer/esg/lovkrav/i-dybden-med-vasentlighedsanalysen2/ [10] https://sustainbusiness.dk/dobbelt-vaesentlighedsanalyse-overblik-og-udforelse/